Breakdance

Op zoek naar breakdance lessen in Enschede? Bij Talentfabriek 053 ben je aan het juiste adres. Jong & oud, meiden en jongens, voor bijna iedereen zijn er breakdance lessen.

Wat is Breakdance?

Breakdance is een van de drie originele hiphop dansstijlen. De drie originele hiphop dansstijlen zijn: Popping, Locking en Breakdance. Daarbij is het ook een van de vier elementen van hiphop: Rap, Graffiti, DJing en Breakdance.

 

Breakdance, of eigenlijk B-Boying of Breaking is ontstaan tijdens de eind jaren 70 in de zwarte achterstandswijken in New York en dan voornamelijk in The Bronx. In die tijd werden er regelmatig Blockparties georganiseerd. Dit waren een soort buurtfeesten voor het blok waar Dj’s kwamen draaien en mensen zich konden vermaken met gezelligheid en goeie muziek. Dj’s zoals Afrika Bambaata, DJ Kool Herc en Grandmaster Flash begonnen met het gebruik van draaitafel en mixer waarop ze het break gedeelte van een nummer achter elkaar lieten draaien.

 

Het breakgedeelte was vaak het stuk in de muziek waarin de beat naar voren kwam en het energielevel steeg. Dansers uit die tijd pikten deze toffe beats op en begonnen erop te dansen op een ritmische en acrobatische manier. Zo is ‘Breaking’ ontstaan.

 

Breakdance heeft zijn roots in verschillende aspecten uit verschillende culturen. De Afrikaanse dans, ritme en Jazz, Kunfu uit Azie en de mambo en salsa uit Zuid Amerika. Hierdoor is de dansstijl erg divers en bevat veel variatie in moves en stijl. Door de variatie aan culturen heeft Breakdance ook een rijke muziekachtergrond.

 

Als B-boy of B-girl kun je dansen op: Funk, Rock, Salsa/Latijnse beats, Electro of natuurlijk Breatbeats.  

Binnen Breakdance is het Battle element ook een belangrijke factor. Tijdens de blockparties werd er geregeld gebattled.

 

Battles zijn geinspireerd door invloeden zoals de Lindy Hop dat in die tijd populair was. Binnen Lindy Hop was het elkaar op een speelse manier uitdagen een belangrijk onderdeel. Daarnaast werden battles ook vanuit een ander doel ontstaan. Twee concurerende dansgroepen uit verschillende wijken konden een ruzie vaak uitvechten zonder dat er daadwerkelijk geweld aan te pas kwam. Dit deden ze door tegen elkaar te dansen. De groep met de meest toffe runs en tricks won. Daarbij was respect en eer erg belangrijk. Dit is iets wat we nu nog steeds terug kunnen zien in de Breakdance scene van nu. 

 

Binnen Talentfabriek 053 wordt deze rijke geschiedenis en visie meegegeven aan onze leerlingen. Het daadwerkelijke dansen van de Breakdance stijl bestaat uit vier elementen:  

 

  • Top Rock: dit is het staand dansen binnen B-Boying. De ritmische invulling van de muziek door gebruik van je voeten en lichaam. 
  • Footwork: dit gebeurt vanuit de gehurkte positie. Hierbij maak je toffe bewegingen met je voeten waarbij je kan setuen op je armen of handen. 
  • Freezes: Dit zijn poses die je tussen je Footwork op Top Rocks doet. Dit kunnen poses zijn op je handen, voeten of gecombineerd. Vaak worden freezes op de accenten in een beat gemaakt. 
  • Power moves: Deze moves zijn vaak indrukwekkende bewegingen die kunnen worden uitgevoerd op de handen, armen, rug en andere delen van het lichaam. Zoals de naam het al zegt, hier komt wat extra kracht bij kijken. 
B-boy_Enschede_Talentfabriek053

Breakdance in Enschede bij Talentfabriek 053

In onze lessen ga je aan de slag met de bovenstaande elementen. Als je een beginner bent dan gaan we er eerst voor zorgen dat je de basis onder de knie krijgt. Ben je een ervaren B-Boy of B-Girl, dan gaan we ons meer focussen op gevorderde technieken en het optimaliseren van je eigen stijl. Als je er dan klaar voor bent, dan neemt onze docent je regelmatig mee naar een van de vele battles waar hij zelf aan mee doet. Tot die tijd staat ontwikkeling en plezier bovenaan.  

 

Meld je aan voor een gratis proefles!